Tuhoaako vedonlyöntirikollisuus urheilun?

Ajankohtaisohjelma Silminnäkijä aloittaa syyskauden pureutumalla urheilun likaiseen puoleen. Vedonlyöntirikollisuus on tuonut urheiluun ottelutulosten manipulointia, rahanpesua ja jättivoittoja rikollisliigoille.

– Urheilu on vaarassa, totesi kansainvälisen olympiakomitean presidentti Jaques Rogge. Hän pitää vedonlyöntirikollisuutta dopingiin verrattavana urheilun syöpänä. Molemmissa tulosta manipuloidaan, mutta vedonlyönnissä liikkuvat lisäksi tähtitieteelliset rahat.

Suomikin on päässyt leikkiin mukaan. Pienen maan kansainvälisesti mitättömät jalkapalloseurat kelpaavat pelimerkeiksi aasialaiselle vedonlyöntibisnekselle. Tämän todisti muun muassa viime vuonna päättynyt oikeudenkäynti Rovaniemen Palloseuraa vastaan. Tuomiot jaettiin kaikkiaan 24 ottelun järjestelystä.

Silminnäkijä: Pelin hinta – TV2 Keskiviikko 5.9. klo 22:10

Jalkapallossa vetoa lyödään lopputuloksen lisäksi pelitapahtumista, kulmapotkuista, punaisista korteista, jne. Varsinkin ottelutapahtumia on helpompi manipuloida kuin lopputulosta.

Haavoittuvimpia pelimanipulointiin ovat köyhien joukkueiden huonosti palkatut pelaajat. On vaikea kieltäytyä, jos häviämällä saa enemmän rahaa kuin voittamalla.

– Minulle tarjottiin 100 000 euroa, jos järjestäisin parin ottelun tuloksen, kertoo italialainen maalivahti Marco Paoloni.

Paoloni on nyt pitkässä pelikiellossa, koska hän syyllistyi tulosten manipulointiin ollessaan Cremonassa maalivahtina. Hän ei ollut huonosti palkattu, mutta oli joutunut uhkapelaamisen takia velkakierteeseen. Suostumalla manipulointiin hän kuitasi velkansa.

Monia pelaajia on myös kiristetty perhettä uhkaamalla.

 

Lähde: Mesta.net

Kommentoi artikkelia!

kommenttia

Powered by Facebook Comments

advertisement