SM-Liiga ennakkoa!

Uusi ja aina niin hieno SM-Liiga kausi on jo ovella! Tulevalle kaudelle on paljon erilaisia kysymysmerkkejä ja muutoksia joukkueiden vahvuuksissa, että tuskin maltamme odottaa liigan alkua! Me menemme joukkueet läpi ennen kautta ja tässä ennakon ensimmäisessä osassa mennään joukkueet jumbosta seitsemänteen sijaan läpi. Huomenna meidän mielestämme pudotuspeleihin pääsevät joukkueet on arvioitavana. Antoisia lukuhetkiä kaikille! 

 

14. Pelicans

Hannu Aravirta palaa täksi SM-Liiga kaudeksi lahtelaisten päävalmentajaksi Kai Suikkasen lähdettyä turkuun ja TPS.n pääkäskyttäjäksi. Pelicansin materiaali on tolkuttoman kapea. Senttereitä joukkueella ei juuri ole ja näin se ajautuu hyökkäyksen osalta patti tilanteeseen. Tyler Redenbachista on kyllä ykkössentteriksi tämän tasoiseen joukkueeseen, mutta muut osa-alueet pettää ja pahasti. Duunariosastolle kavereita kyllä löytyy ja laiturit kanadalaisen rinnalle, mutta miten muiden kenttien ratkaisuvoima? Puolustuksesta löytyy Markus Seikolalle paikkaaja ylivoimaan, mutta puolustuksen kärjen kapeus mietityttää. Maalivahti osasto Myllyniemi/Juvonen ei ole tarpeeksi hyvä nostamaan kaksin Pelicansia taisteluun pudotuspeleistä. Odotamme ns. välikautta lahtelaisille ja näin vajoamista sarjan jumboksi.

 

13. Ilves

Tuomas Toukkolan johdolla Ilves sai vähän pelaamisen rytmistä ja tolkusta jo viime kaudella kiinni. Ilves sai tälle kaudelle uuden omistajan ja näin he ovat tuntuneet heränneen tietynlaisesta kaamoksesta missä ovat vaeltaneet jo useamman kauden. Materiaaliltaan Ilves ei tällä kaudellakaan säväytä, mutta ykköskentän noilla pystyy rakentamaan, mutta se ei sopisi sitten Pelicansia lukuunottamatta muuhun joukkueeseen ykkös- tai kakkoskentäksi. Puolustuksesta löytyy kokemusta Tukion ja Järventien muodossa, ja ylivoimaan ratkaisuvoimaa Greg Cobournin ja Simon Gybersin muodossa. Maalivahtiosastolta löytyy Ässissä pitkään kakkosena pelannut Juha Järvenpää ja oma kasvatti Ville Kolppanen. Molarit pelaa kauden aikalailla puoliksi, sillä paperilla heidän välilleen ei juuri eroa saa aikaan. Ilves stunttaa tänä vuonna kohti valoisampaa tulevaisuutta nousemalla 13.sta.

 

12. HPK

Kai Raution valmennukseen siirtynyt hämeenlinnalaispoppoo on muutoksen kourissa. Joukkueessa on silti tapahtunut vain pientä vaihtuvuutta, joka on hemmetin hyvä homma. Joukkueen materiaali ei juuri säväytä ja se aiheuttaakin kysymysmerkkejä. Hyökkäykseen pystyy luomaan yhden nimivahvan kentän, miltä voi odottaa ratkaisuja läpi kauden, mutta loput kolme kenttää tuleekin vain käytännössä täyttämään ruutuja. Puolustuksesta löytyy perusvarmaksi pakiksi kasvanut Aleksi Laakso ja ratkaisuvoimaa ylivoimalle on hänen rinnalleen hankittu Craig Schira, joka paukutti viime kaudella norjassa 35 pistettä (17+18). Joukkueen hyökkäyspeliä rakennetaan kahden kokeneen sentterin, eli Viitaluoman ja Vänttisen varaan, kun muita joukkueessa ei käytännössä ole. Tai on, mutta nämä muut ovat duunareita, jotka syö kiekkoja ja pyrkii pitää omaa päätä puhtaana. Maalivahtiosasto nostaa suurimmat kysymysmerkit. Kesällä Jokereista HPK.hon peliajan perässä siirtynyt Frans Tuohimaa on lähtökohtainen ykkösveskari, mutta miten käy suurlupaus Juuse Saroksen. Onko hänestä ottamaan vastuuta voittavana maalivahtina, jos Tuohimaalla menee pieleen? Aika näyttää, mutta emme jaksa uskoa HPK.hon tulevan kauden suhteen.

 

11. SaiPa

Pekka Tirkkosen johdolla mentiin viime kausi ja se alkoikin todella loistavasti. Alkukauden yli keväälle asti SaiPa onnistui pelaamaan hyvää lätkää, mutta sitten loppuivat paukut heidän raastavasta pelityylistään, joka on ainoa tapa menestyä, kun ratkaisuvoimaa ei ole. Tirkkosella on edessään toinen kausi SaiPan päävalmentajana ja hyvin todennäköisesti joukkueen pelityyli ei muutu tälle kaudelle. Anssi Löfmanin menettäminen ehkä kismittää lappeenrannassa, mutta samanlaisia tähdenlentoja, kuin Löfman esitti, voidaan odottaa esimerkiksi Pelicansista hankitulta Janne Tavilta. Patrick Davisista odotetaan Kisapuiston uutta jumalaa. Kanadalainen on ainakin vakuuttanut useimmat harjoituspeleissä ja on lähtökohtainen ykkössentteri, ja todennäköisesti takoo Stefano Giliatin kanssa pisteitä tutkaparina. SaiPaa vaivaa hyökkäysosaston osalta vähän sama, kuin HPK.ta, Pelicansia ja Ilvestäkin, eli yksi tolkun kenttä saadaan koottua ja loput onkin sitten duunareita. Puolustus on tasainen. Ryan Glenn menee valopilkkuna, mutta muut ovatkin sitten harmaata massaa. Onko Per Savilahti-Nagander jälleen ottanut huiman harppauksen eteenpäin? Jussi Markkanen palaa pitkän kiertoreissun jälkeen Kisapuistoon ja SaiPaan ykkösmaalivahdiksi. Auttaa joukkueen voittoihin useana iltana, mutta se ei silti aivan riitä pudotuspeleihin. SaiPalle jää kaudesta käteen kultainen ananas.

 

10. Blues

Blues, kyllä. Me jaksamme uskoa Bluesin pudotuspelipaikkaan. Mutta miksi? Uusi päävalmentaja, JYP.stä tullut Jyrki Aho, on hyvin paljon samantyyppinen kuin edeltäjänsä Lauri Marjamäki. Saa rämäpäisen joukkueen pelaamaan hyvää hokia, mutta tämän joukkueen on lähdettävä puolustuksen ehdoilla sotaan.Tiivis viisikkopuolustus on Aholla hallussa ja hän osaa ajaa sen tähänkin joukkueeseen sisään, ja joukkueen hyökkäyskalusto on juuri sellainen, joka tekee joukkueen eteen töitä, ei itsensä. Puolustuksen muuriksi hankittiin Mikko Koskinen, joka aikoinaan Bluesista lähti maailmalle. Koskinen on hyvä maalivahti, yksi liigan parhaista ykkösmaalivahdeista. Antaa joka ilta mahdollisuuden voittoon. Kova otteinen puolustus. Kokoa löytyy, mutta kädet jäävät vähän vähemmälle. Oma pää pysynee erittäin puhtaana läpi kauden ja Koskisesta voi povata jopa maalivahtitilastojen voittajaa, jos puhutaan torjuntaprosenteista. Tiivis viisikkopuolustus on Aholla hallussa ja hän osaa ajaa sen tähänkin joukkueeseen sisään, ja joukkueen hyökkäyskalusto on juuri sellainen, joka tekee joukkueen eteen töitä, ei itsensä. Kärkikentissä on puutetta tehokkuudesta, eikä Kim Hirschovits ole enään elämänsä kunnossa, mutta saa jälleen mahdollisuuden. Juuso Ikoselta ja Miro Aaltoselta odotetaan paljon tehoja ja lopullista läpimurtoa. Blues onnistuu yllättämään kaikki kauden edetessä ja niin tälläkin kertaa.

 

9. HIFK

Raimo Summasen ensimmäinen kokonainen kausi viime kaudella tulleen sopimuksen myötä saa nyt luvan alkaa. Viime vuonna HIFK oli unelias legioona, joka ei saanut juonesta kiinni juuri missään vaiheessa kautta. Lopulta joukkue eteni säälipleijareiden kautta puolivälieriin ja tippui Tapparaa vastaan voitoin 1-4. Summanen on peräänkuuluttanut brändiä useaan otteeseen. Näkyykö se? Se jäänee nähtäväksi. Joukkueessa on tapahtunut aivan käsittämättömän paljon muutoksia kesällä. Yksi suuri aukko on paikattavana, sillä koko viime kauden joukkuetta kantanut ja päälläänkin seissyt Joni Ortio lähti maalilta rapakon taakse koittamaan siipiään. Tilalle hankittiin Pittsburgh Penguinsin farmista Brad Thiessen ja espoosta Antti Ore. Kumpi on ykkösmaalivahti? Kumpikaan ei vakuuttanut European Trophyssä. Puolustuksessa on tapahtunut myöskin muutoksia. Melart karkasi pohjois-amerikkaan ja tilalle hankittiin Kärpistä Oscar Eklund, rapakon takaa AHL.stä Jason Desantis ja yliopistosta Braden Birch. Pystyykö hankinnat olemaan sitä, mitä HIFK heiltä odottaa? Hyökkäyksessä on myöskin tapahtunut myllerrystä. Joukkueen lähtökohtainen ykkössentteri on Matti Kuparinen. Austin Blockista uskotaan olevan kakkossentteriksi toiseen hyökkäävään rooliin. Muita täysiä senttereitä ei sitten olekkaan. Loput on laitureita. Tony Salmelainen tekee paluun petopaitaan ja Rico Fata on konkariluokan laituri, joka saa uuden mahdollisuuden ja nosteen uralleen? HIFK on edelleen sekaisin. He joutuvat taistelemaan pudotuspeleihin tiensä säälipudotuspelien kautta.

 

8. KalPa

Jari Laukkanen aloittaa toisen kautensa kuopiolaisten peräsimessä. Viime kausi kulki alkukaudesta erittäin hyvin, mutta loppua kohden tahti hyytyi. Joukkueen vahvuudet ilmenevät puolustuspelistä ja joukkueen nuoruudesta. Lehkoselta ja K. Kapaselta odotetaan paljon tulevalla kaudella, ja toivottavasti he pystyvät vastaamaan huutoon. Joukkue kuitenkin kaipaa kipeesti lisää senttereitä, tai ainakin parempia sellaisia. Voutilainen ykkössentterinä = hänen loukkaantumistaustansa ei lupaa kovin hyvää. Luke Pither hakkasi AHL.n Charlotessa 23 peliin viime kaudella 18 pistettä, joten hänestäkään ei mitään sateentekijää voi tuolle osastolle odottaa. Joukkueen hyökkäys on muutenkin älyttömän kevyt. Puolustuksesta löytyy kovuutta ja tulivoimaa, mikä auttaa joukkuetta paljon. Ykkösmaalivahdiksi Mikko Koskisen tilalle hankittu Pekka Tuokkola lähtee nyt varmasti ensimmäistä kertaa urallaan ykkösenä kauteen ja saa varmasti peliaikaa. Kestääkö kantti? KalPa on suoraviivaistanut pelityyliään kuulemma huomattavasti tulevalle kaudelle. Sen toimivuuden saamme nähdä tulevalla kaudella. Emme usko KalPaan materiaalin vajauden vuoksi, siksi he hakevat vauhtia säälipleijareista.

 

7. Ässät

Viime kauden mestari. Koko viime kauden alun yössä ollut patapakka on saanut uuden päävalmentajan, Pekka Virran. Miten Virran kiekollinen pelitapa toimii romuluisessa porilaisnipussa? Joukkueessa tapahtui vaihtuvuutta kesällä, kun mestaruuden kaksi ehkä tärkeintä palasta, eli Antti Raanta ja Veli-Matti Savinainen lähtivät ulkomaille, ja niin meni myöskin Joel Armia. Maalintekijäksi joukkueeseen hankittii Niklas Hagman. Hän todennäköisesti pystyy täyttämään Armian saappaat, jotka eivät ehtineet suomessa kasvaa vielä liian suureksi. Muutenkin joukkueen sentteriosasto vaikuttaa erittäin vahvalta: Kreps – Niemi – Sillanpää – Heino, vaikuttaa erittäin toimivalta akselilta. Maalintekovoimaa joukkue kaipaa lujasti. Puolustus on erittäin tasapainoinen ja ennallaan säilynyt. Viime kautena toki liigan parhaaksi puolustajaksi valittu Shaun Heshka lähti KHL.ään, mutta tilalle hankittu Colby Cohen täyttänee Heshkan saappaat. Maalivahtiosasto herättää kysymysmerkkejä. Riksman ei ole lähellekkään viime kauden Antti Raannan tasoinen maalivahti ja on kaikenlisäksi loukkaantumisherkkä. Kakkoskassarina kauteen lähtevä Rasmus Rinne täyttää juuri ja juuri liigamaalivahdin mitat, mutta pitkässä juoksussa hän ei ole kannattava vaihtoehto Riksmanin korvaajaksi. Ässillä painaa mestaruuskrapula alkukaudesta ja vaikka se hellittääkin, niin ei joukkueesta suoraksi pudotuspelijoukkueeksi ole.

 

Tykkää meistä facebookissa: https://www.facebook.com/VihjeNett?ref=hl

Seuraa meitä twitterissä: https://twitter.com/Vihjenetti

Kommentoi artikkelia!

kommenttia

Powered by Facebook Comments

advertisement