Jääkiekko ja suomalainen voittajakulttuuri

Jääkiekko, lätkä, hoki, kiekko, rakkaalla lajilla on monta eri nimeä. Jääkiekko on noussut todelliseksi Suomen kansallispeliksi viimeisimpien vuosikymmenien aikana. Suomessa eletään varsinaista lätkäbuumia, joka sai uutta tuulta purjeidensa alle vuoden 2011 maailmanmestaruudesta ja 2012 kotikisoista. Kun vuoden 2013 kisat järjestetään jälleen Suomessa, voidaan puhua että suomalaisilla jääkiekon seuraajilla on todelliset kissanpäivät. Ennen 2013 kisoja voi jännittää jo alkaneita European Trophy otteluita. Harmaina pilvinä horisontissa ovat tietenkin viime kisojen lippujen hinnat, joista puhuttiin vielä viime juhannuksenakin. Tälle kaudelle jääkiekon ystävä saa jännitettävää mahdollisesta NHL:n työsulusta ja sen seurauksista. Pelaako Selänne Jokereissa ja torjuuko Bäckström IFK:ssa?

Vuoden 2013 jääkiekon MM-kisat saavat säpinää aikaan varmasti myös vedonvälittäjien keskuudessa. Kaikkien hyvin tuntema suomalainen Veikkaus on valitettavasti edelleen alakynnessä mitä tulee yhtiön tarjoamiin kertoimiin. Ulkomaiset vedonlyöntiyhtiöt kuten Betsafe, Unibet , Betsson ja Betfair ovat varmaan taas jälleen kärkisijoilla live-vedonlyöntiä tarjoavien yhtiöiden joukossa. Veikkauksen huonot palautusprosentit jatkavat samaa linjaa, jota peliyhtiö on pitänyt myös muiden tarjoamiensa pelien osalla. Tiedettävästi Veikkauksen tarjoamat heikot palautusprosentit uusien nettipelien kohdalla ajavat myös osan suomalaisia pelaajia ulkomaisten pelintarjoajien sivuille. Suomalaista kannattaa kuitenkin suosia ja Veikkauksen ja RAY:n pelitarjontaan voitkin tutustua lisää täällä.

Palaamme suomalaiseen kiekkoiluun. Suomalainen voittajakulttuuri on melkoisen tuore tapaus jääkiekossa, varmaan useat hieman varttuneemmat lajin kannattajat muistavat Neuvostoliiton ylivoiman, Krutov, Larionov, Makarov, Fetisov ja Kasatonov. Samoin suomalaiset muistavat useat kauhun hetket, jolloin Ruotsi on tullut lopussa rinnalle ja ohi. Karmaisevin episodi tästä nähtiin eräissä kotikisoissa, jossa Ruotsi nöyryytti Suomea tulemalla ohi useamman maalin takaa. No sitä ei kannata muistella yhtään enempää.

Kaikki jääkiekkoa seuraavat, tietävät ihan varmasti että Suomella on ”jo” kaksi MM-kultaa. Monet osaavat nimetä jopa vuoden 1995 voittojoukkueen kaikki pelaajatkin.  Torilla tavattiin seuraavan kerran vuonna 2011 ja molemmissa meno oli ylimmillään. Puhuttiin että maailmanmestaruus jopa yhtenäisti kansaa ja niin poispäin. Varmasti totta ja nämä juuri rakentavat Suomeenkin sitä voittamisen kulttuuria. Uskalletaan ja osataan voittaa jotain.

Suomessa vain voittajat muistetaan. Jos kaikki tietävät että Suomella on plakkarissa kaksi maailmanmestaruutta, niin harvempi muistaa MM-hopeiden määrän. Eli ne kerrat kun joku muu on voittanut mestaruuden ja Suomi on jäänyt nuolemaan näppejään. Eli ei ole voittanut. Hopeamitaleita on jopa kuusi ja pronssiakin peräti kolme. Entäs sitten olympialaiset? Muutama hyvä sijoitus, mutta moniko muistaa että vuodesta 1988 lähtien Suomeen on tullut peräti viisi mitalia? Kolme pronssia ja kaksi hopeaa.

Suomalaisissa jääkiekonpelaajissa on useita pelaajia, jotka pärjäävät maailman huipulla. Ja lisää on tulossa. On totta, että jääkiekko ei missään nimessä ole niin laajalti pelattu laji kuin esimerkiksi jalkapallo, mutta toki se vaatii huippuluokan osaamista ja lahjakkuutta että kukaan suomalainen voi pelata esimerkiksi kovassa NHL-liigassa tai maailman toiseksi kovimmassa lätkäliigassa, KHL:ssä. Vaatii itsensä voittamista muiden ohella monta kertaa ja aina sekään ei riitä.

Kommentoi artikkelia!

kommenttia

Powered by Facebook Comments

advertisement